The best of Prog rock

Saturday, June 14, 2014


Test your knowledge of men´s World Cup history:

1. Where was the first FIFA World Cup held?
a) Uruguay
b) Italy
c) England
d) Spain
e) Germany

2. Which country has won the most World Cup championships?
a) Italy
b) Germany
c) Brazil
d) England
e) Spain

3. Who has the most goals in World Cup history?
a) Ronaldo
b) Pelé
c) Just Fontaine
d) Oleg Salenko
e) Miroslav Klose

4. What is the furthest the US has reached in World Cups?
a) Group stage
b) Round of 16
c) Quarterfinals
d) Semifinals
e) Finals

5. Who was the youngest goal scorer in World Cup history?
a) David Beckham
b) Pelé
c) Ronaldo
d) Franz Beckenbauer
e) Michel Platini

6. Which individual player has won the most World Cup matches?
a) Diego Maradona
b) Pelé
c) Cafu
d) Sandor Kocsis
e) Oleg Salenko

7. Archie Thompson (from Australia) has the record for most goals in a single qualifying match between Australia and American Samoa in 2001. How many goals did he score?
a) 7
b) 13
c) 14
d) 15
e) 20
P.S. – the score of the match was Australia 31 X 0 American Samoa

8. When was the first time that Brazil hosted the World Cup?
a) 1930
b) 1938
c) 1950
d) 1986
e) 2002

9. The record for most goals in a single World Cup is 171. What year did this happen?
a) 1930
b) 1934
c) 1970
d) 1982
e) 1998

10. Which coach has won the most World Cup matches with 25?
a) Luiz Felipe Scolari
b) Helmut Schon
c) Vittorio Pozzo
d) Otto Rehhagel
e) Bora Milutinovic

1 – A   2 – C   3 – E   4 – D   5 – B   6 – C   7 – B   8 – C   9 – E   10 – B

Sunday, June 8, 2014


This text is about one of the most popular sports in the world: football. It is played in almost every country and has gained popularity in the United States recently, where people call soccer (football is a different sport there)
But how did football ________ ?
It is not known for sure how football began. Many people believe that the first games were played in China and Japan over 1,000 years ago. The game that we know today probably started in England. Many of the earliest football matches were very violent and because of this, the British royalty tried to ban the sport. However, they were not successful.
In 1857, the first football team was created in Sheffield, England. In 1863, eleven English teams met to form the first Football Association. In 1904, a world association was created: FIFA, which stands for “Fédération Internationale de Football Association”. Twenty-six years later, in 1930, Uruguay hosted the first World Cup.
The World Cup is football’s biggest tournament and it takes place every four years in a different country and is watched on television and in stadiums by millions of people all over the world.
In the World Cup, thirty-two teams from different countries compete to try to win the championship. In the first competition, in 1930, only thirteen teams played. The winner of the first World Cup was the host country. The second World Cup was in Italy and the third one in France. Because of the war, after the games in France, the World Cup was not played again _______ 1950, this time in Brazil.
The 2002 World Cup was special. It was the first time the games were played in Asia. It was also the first time that two countries, Japan and Korea, hosted the World Cup together.
In 2014 Brazil is the host country for the second time. A total of 64 matches will be played in twelve cities across Brazil and for the first time a goal-line technology will be used.

1. Which sentence is incorrect according to the text?
a) The sport that the English call football the Americans call soccer.
b) The first World Cup had fewer teams than the following ones.
c) The winner of the first World Cup was Uruguay.
d) The World Cup in 1934 was in South America.
e) The 2002 World was different from the previous competitions.
2. The third World Cup was in _______ .
a) 1950
b) 1954
c) 1938
d) 2002
e) 1946

3. The first gap in the text must be completed with __________ .
a) began
b) begin
c) begun
d) beginning
e) will begin

4. The second gap in the text must be completed with __________ .
a) during
b) to
c) by
d) in
e) until

5. The sentence: “The World Cup is watched by millions of people around the world” is in the Passive Voice. The same sentence, in the Active Voice is:
a) Millions of people around the world watched the World Cup.
b) The World Cup was watched by millions of people around the world.
c) Millions of people around the world watch the World Cup.
d) Millions of people are watched the World Cup around the world.
e) Millions of people around the world are watching the World Cup.

6. The word “later”, in the sentence “Twenty-six years later, in 1930, Uruguay hosted the first World Cup competition”, is the same as:
a) after that                                                               
d) before that
b) while                                                                     
e) sooner
c) earlier

Tuesday, June 3, 2014


The Statue of Liberty is a colosssal neoclassical sculpture on Liberty Island in the middle of New York Harbor in Manhattan, New York City. The statue, designed by Frédéric Auguste Bartholdi with the assistance of the engineer Alexandre Gustave Eiffel (designer of the Eiffel Tower) was a gift from the French people to the United States as a recognition of the friendship
established during the American Revolution. Over the years, the Statue of Liberty's symbolism
has grown to include freedom and democracy as well as this international friendship.
The statue is of a female figure representing Libertas, the Roman goddess of freedom, who bears a torch and a tablet evoking the law upon which is inscribed the date of the American Declaration Independence, July 4, 1776. The statue is an icon of freedom and of the United States: a welcoming signal to immigrants arriving from abroad.
Due to the troubled political situation in France, the work on the statue did not start until the early 1870s. Therefore the Statue was a joint effort between the US and France and it was agreed upon that the American people were to provide the site and build the pedestal and the French people were responsible for the Statue and its assembly in the United States. However, lack of funds was a problem on both sides of the Atlantic Ocean. In France, public fees, various forms of entertainment, and a lottery were among the methods used to raise funds. In the United States, benefit theatrical events, art exhibitions, auctions and prize fights assisted in providing needed funds.
Financing for the pedestal was completed in August, 1885 and the pedestal construction was finished in April, 1886. The Statue was completed in France in July, 1884 and arrived in New York Harbor in June, 1885 on board the French frigate "Isere" which transported the Statue of Liberty from France to the United States. In transit, the Statue was reduced to 350 individual pieces and packed in 214 crates. The Statue was re-assembled on her new pedestal in four months´ time. On October 28th,1886, the dedication of the Statue of Liberty took place in front of thousands of spectators. 
by Milton França - Adapted from and
Feel free to get in touch - email:   whatsapp: +5598991992887